Säännöt

Ultimatea pelataan ulkona seitsenhenkisin joukkuein kentällä, joka on jalkapallokentän pituinen, mutta kapeampi (100*37 metriä). Kentän molemmissa päissä on 18 metriä syvät maalialueet. Talvikaudella pelataan sisähalleissa viiden hengen joukkueilla ja kenttä sovitetaan n. koripallokentän kokoon, vaihdellen hieman hallien pelialueen koon mukaan.

Ulkokentän mitat

Peli etenee pelkästään syöttelemällä, eli kiekko kädessä ei saa juosta. Maali syntyy siten, että hyökkäävä pelaaja saa hyökkäysmaalialueella syötön joukkuetoveriltaan.

Mikäli kiekko tippuu maahan, osuu ulos tai puolustava pelaaja katkaisee syötön, siirtyy hyökkäysvuoro toiselle joukkueelle. Maalin jälkeen vaihdetaan aina hyökkäyssuuntaa, jotta sääolosuhteet eivät suosisi jompaakumpaa joukkuetta. Jokainen piste aloitetaan aloitusheitolla, jonka maalin tehnyt joukkue heittää puolustamaltaan maalialueelta kohti toisella maalialueella odottavaa joukkuetta. Pelaajavaihtoja saa tehdä rajattomasti, mutta ne on suoritettava ennen aloitusheittoa eli pisteen alussa.

Ultimatessa yhdistyy useiden urheilulajien parhaat puolet ja sitä voi harrastaa ympäri vuoden. Lajissa pelaajalta vaaditaan kiekon käsittelytaidon lisäksi nopeutta, kestävyyttä ja ketteryyttä. Yksinkertaisten sääntöjensä ansiosta lajiin pääsee helposti sisälle ja pelaamaan oppii nopeasti.

Säännöt yksinkertaistettuna

  1. KENTTÄ: Suorakaiteen muotoinen alue, jonka molemmissa päissä on maalialueet.
  2. PELIN KÄYNNISTÄMINEN: Jokainen piste alkaa siten, että joukkueet asettuvat riviin omalle maaliviivalleen. Puolustava joukkue heittää kiekon hyökkäävän joukkueen maalialueelle (aloitusheitto). Ulkopeleissä joukkueessa on seitsemän (sisällä pelattaessa viisi) pelaajaa.
  3. PELIN KULKU: Hyökkäävä joukkue yrittää edetä vastapuolen puolustamalle maalialueelle syöttelemällä kiekkoa toisilleen. Kiekkoa voidaan liikuttaa mihin tahansa suuntaan syöttämällä se joukkuetoverille. Kiekollinen pelaaja (heittäjä) ei saa ottaa askelia, mutta saa liikkua paikallaan tukijalan varassa. Heittäjällä on kymmenen (10), sisäpeleissä kahdeksan (8), sekuntia aikaa heittää kiekko. Puolustava pelaaja (markkeri), joka vartioi heittäjää, laskee sekunnit ääneen (”Lasken, yksi, kaksi…”).
  4. MAALIN TEKO: Maali syntyy, kun heittäjä saa syötettyä kiekon maalialueella olevalle joukkuetoverilleen. Maalin jälkeen joukkueet vaihtavat päätyjä ja peli käynnistetään uudelleen.
  5. KIEKON MENETYS: Kun syöttö epäonnistuu (syöttö katkaistaan, kiekko lyödään tai putoaa maahan tai se menee kentän rajojen ulkopuolelle) tai puolustaja pääsee laskussaan kymmeneen (sisällä kahdeksaan), niin hyökkäävä joukkue menettää kiekon puolustavalle joukkueelle.
  6. VAIHDOT: Pelaajia voidaan vaihtaa vain maalinteon jälkeen tai pelaajan loukkaantuessa. Vaihtopelaajia saa olla reilusti, jopa kaksi täyttä kentällistä.
  7. VARTALOKONTAKTIT: Mitään fyysistä kontaktia pelaajien kesken ei sallita. Kontaktitilanteen aiheuttanut pelaaja syyllistyy virheeseen. Myös pelaajan estäminen juoksemalla tämän edestä (ns. screen/pick) on kielletty.
  8. VIRHEET: Sellainen fyysinen kosketus, joka häiritsee pelaajan heittoa tai kiinniottoa on virhe. Kiekon lyöminen heittäjän kädestä on myös virhe. Virhe on huudettava heti tilanteen syntyessä, jolloin peli pysäytetään. Virheen voi huutaa vain rikottu pelaaja. Jos virheen sattuessa pelaaja menettää kiekon hallinnan, kiekko palautetaan hänelle ja peli jatkuu kuin kiekon menetystä ei olisi sattunut. Jos puolustava pelaaja kuitenkin kiistää virheen, on tilanne pelattava uudelleen.
  9. TUOMARIT: Ultimatessa ei ole tuomareita, vaan pelaajat tuomitsevat itse omat virheensä. Tätä käytäntöä noudatetaan kaikilla tasoilla aina MM-kilpailuista lähtien.
  10. PELIMORAALI: Ultimaten säännöt perustuvat urheiluhenkeen ja jättävät vastuun reilusta pelistä pelaajille. Kilpailuhenkinen peli on suositeltavaa, muttei pelaajien keskinäisen kunnioituksen, sääntöjen noudattamisen tai pelaamisen ilon kustannuksella.

Viralliset säännöt

Spread the love