Ultimate

Ultimate on liitokiekolla eli frisbeellä pelattava nopeatempoinen joukkuepeli, jossa peli etenee syöttelemällä kiekkoa pelaajalta toiselle. Kiekon osuessa maahan, joutuessa ulos pelialueelta tai vastustajan katkaistessa syötön hyökkäyssuunta vaihtuu. Maali syntyy, kun oman joukkueen pelaaja onnistuu saamaan syötön kiinni vastustajan maalialueella.

KenttäUltimatea pelataan niin nurmella, hiekalla kuin sisähalleissakin. Suomessa ultimatenpelaajien määrä kasvaa koko ajan.  Kalajoki Beach Ultimate on loistava paikka tulla kokeilemaan lajia. Lisää ultimatesta Ultimate.fi.

Ultimatea pelataan Suomessa SM-sarja- ja divaritasolla sekä kesällä ulkona että talvella liikuntahalleissa. Rantaultimatea pelataan lukemattomissa turnauksissa ympäri maailmaa, ja pelivariantille on myös oma kattojärjestönsä Beach Ultimate Lovers’ Association, BULA.

Videoita Rantaultimatesta:

Videoita Ultimatesta:

Rantaultimate turnauksia:

KBU2012-241

Vinkkejä pelaajalle

Hiekka on hauska mutta haastava pelialusta – täysin erilainen kuin nurmi. Lukaise alla olevat kokeneiden rantaturnauskävijöiden vinkit ultimaten pelaamisesta hiekalla.

Jalat

  • Paljaat jalat toimivat usein parhaiten.
  • Jos hiekka on erityisen kuumaa, voi jalkaan laittaa sukat. Tiukat varrettomat urheilusukat toimivat paremmin kuin löysät tennissukat, jotka tuppaavat pelin loppua kohti täyttymään (painavalla) hiekalla!

Pää

  • Huivi tai hattu suojaa päätä ja ylävartaloa ja auttaa jaksamaan pitkän päivän helteessä. Märkä hattu virkistää ja pitää pään viileämpänä.
  • Aurinkolasit estävät häikäisyn, jotta illalla ei olisi pää kipeä – käytä siis ainakin pelien väleissä.

Koko kroppa

  • Aurinkosuojavoidekertoimesta ei kannata tinkiä, pitkä päivä rannalla polttaa suojaamattoman auringonottajan.
  • Muista juoda vettä säännöllisesti, jatkuvasti ja riittävästi!
  • Evästä mukaan! Pelatessa tulee nälkä ja nälän poistaa ruoka.