Säännöt

Alkusarja:

 • Peliaika 25 minuuttia
 • Peliajan päätyttyä piste loppuun. Johtava joukkue voittaa ottelun. Jos maalit ovat tasan, pelataan vielä yksi piste.
 • Ei pistekattoa
 • Ei puoliaikaa, ei aikalisiä.

Pudotuspelit:

 • Peliaika 25 minuuttia
 • Peliajan päätyttyä piste loppuun. Uusi pistekatto on johtava +1 maali.
 • Ei pistekattoa
 • Ei puoliaikaa, ei aikalisiä.

Kentällä pitää olla aina vähintään 1 pelaaja kumpaakin sukupuolta.

Jokaisen pelaajan on sitouduttava noudattamaan alla olevia sääntöjä. 

ULTIMATEN Yksinkertaistetut säännöt:

 1. Kenttä on suorakaiteen muotoinen alue, jonka molemmissa päissä on maalialueet. Kentän koko on noin 75×25 m.
 2. Pelin aloitus: Molemmat joukkueet asettuvat riviin puolustamansa maalialueen eturajalle. Puolustava joukkue heittää kiekon hyökkäävälle joukkueelle.
 3. Pelin kulku: Hyökkäävä joukkue yrittää edetä vastapuolen puolustamalle maalialueelle syöttelemällä kiekkoa toisilleen. Kiekollinen pelaaja ei saa ottaa askelia, mutta saa kuitenkin liikkua paikallaan tukijalan varassa. Kiekollisella pelaajalla (heittäjä) on kymmenen sekuntia aikaa heittää kiekko eteenpäin. Puolustava pelaaja (markkeri), joka vartioi heittäjää, laskee sekunnit ääneen. (”Lasken, yksi, kaksi…” jne.)
 4. Maalin teko: Maali syntyy, kun pelaaja saa kiekon kiinni hyökkäyspään maalialueella. Maalin jälkeen peli aloitetaan kohdan kaksi mukaisesti, eli maalin tehnyt joukkue valmistautuu heittämään aloitusheiton siitä päädystä, jonne maali tehtiin.
 5. Kiekon menetys: Jos hyökkäävä joukkue epäonnistuu syötössä (kiekko koskee aluetta kentän ulkopuolella, pelaaja pudottaa kiekon, syöttö katkaistaan) tai puolustaja pääsee laskussaan kymmeneen, hyökkäävä joukkue menettää kiekon puolustavalle joukkueelle ja osat vaihtuvat.
 6. Pelaajavaihdot: Joukkueet voivat vaihtaa pelaajia vain maalin jälkeen tai loukkaantumisen takia.
 7. Kieltoja: Kaikki fyysiset kosketukset pelaajiin ovat kiellettyjä. Puolustavan pelaajan estäminen juoksemalla tämän edestä on kielletty. Kosketuksesta aiheutuu virhe.
 8. Virheet: Fyysinen kosketus (myös tahaton), joka häiritsee pelaajan heittoa tai kiinniottoa on virhe. Kiekkoa ei saa myöskään lyödä heittäjän kädestä. Virhe on huudettava heti tilanteen syntyessä, jolloin peli pysäytetään. Virheen voi huutaa vain rikottu pelaaja. Jos virheen sattuessa pelaaja menettää kiekon hallinnan, kiekko palautetaan hänelle ja peli jatkuu kuin kiekon menetystä ei olisi sattunutkaan. Jos puolustava pelaaja kuitenkin kiistää virheen, on tilanne pelattava uudestaan.
 9. Pelaajat tuomareina: Ultimatessa ei ole tuomareita, vaan pelaajat tuomitsevat itse omat virheensä. Tätä käytäntöä noudatetaan kaikilla tasoilla aina MM-kilpailuihin saakka.
 10. Pelimoraali – Spirit of the Game: Ultimaten säännöt perustuvat urheiluhenkeen ja jättävät vastuun reilusta pelistä pelaajille. Kilpailuhenkinen peli on suositeltavaa, mutta ei koskaan muiden pelaajien keskinäisen kunnioituksen, peli-ilon tai terveyden kustannuksella.

Muilta osin turnauksessa noudatetaan virallisia sääntöjä, jotka ovat luettavissa täältä. Joukkueiden kapteeneiksi valittavan henkilön on osattava viralliset säännöt.